Känns bilen lite tråkig och behöver en renovering? Det finns många sätt du kan förbättra både insidan och utsidan på din bil så att den passar just din stil.

Ny klädsel till bilens säten

Något som kan göra stor skillnad är att byta klädsel på bilens säten. Det har också en viktig komfortfaktor då trasiga och slitna säten ofta kan vara obekväma att sitta på under längre bilresor. Här har du en stor variation av färger och material att välja mellan, även om många ofta väger in praktiska faktorer som till exempel om det finns barn eller husdjur i familjen. För den som inte behöver bekymra sig för extra smuts ger en vit bilklädsel ett elegant intryck, kanske med accenter av en annan stark färg som rött för en cool retrokänsla. Det går också att installera klädsel som kan värmas upp genom att man kopplar in dem till cigarettändaruttaget, vilket ger härlig värme särskilt under vår kalla svenska vinter. Artisten Morrissey har i ett brev till General Motors uppmanat dem att erbjuda vegansk klädsel till sina bilmodeller.

Stjärnhimmel i bilen

Genom att ändra materialet i taket på din bil kan du skapa en lysande stjärnhimmel, eller andra ljuseffekter. Välj ett mjukt, lugnande ljus eller en mer festlig atmosfär.

Rattskydd

Ett nytt skydd till ratten kostar inte så mycket men kan ändå synligt förändra bilens interiör. Välj ett rattskydd som är fluffigt och varmt om du ofta sitter långa stunder med händerna på ratten under vinterhalvåret. Du kan också välja en mer sofistikerad stil med träimitation eller ett material som ger extra bra grepp.

Instrumentbräda

Om instrumentbrädan ser lite trist eller sliten ut kan du enkelt piffa upp den med printade mönster som du kan få via olika tjänster på nätet. Via en metod som kallas hydrografisk print kan du skapa mönster som du tycker passar ihop med resten av inredningen, och få hem en självhäftande design som du kan lägga till på instrumentbrädan. Tillsammans med övrig inredning kan detta skapa ett stort lyft för det totala intrycket.

Växelspak

Växelspaken kan dekoreras för att passa bättre in i ett inredningstema i bilen, till exempel kan du lägga till en biljardboll för att komplettera ett retrotema. Det finns också andra modeller som har ädelstenar eller är formade som dödskallar. För en enkel men tydlig touch kan du lägga till en modell som har endast en stark färg, vilket både kan skapa en spännande kontrast eller få växelspaken att smälta in bättre med resten av utredningen.

LED-ljus på golvet

Om du vill få en mer high-tech känsla, kanske tillsammans med annan högteknologisk inredning så kan du installera LED-ljus på golvet. Välj en kall nyans för att få en känsla av is och snö, eller en varm röd färg för en romantisk touch.

Smutsavvisande mattor

Nu finns det smutsavvisande mattor på marknaden vid namn Trapmats som du kan lägga in i bilen framför passagerarsätena. När bilens golv blir smutsigt av jord eller grus kan du enkelt ta ut mattorna och skölja av dem. Trapmats består av två lager med material och har ett mönster bestående av sexkanter som enkelt fångar smuts. Materialet består av etylen-vinylacetat, som är vattenbeständigt, luktfritt och antibakteriellt. Du kan få mattorna särskilt anpassade så att de passar in på golvet i just din bil.

Personlig nummerskylt

Något som verkligen får din bil att stå ut från mängden även utifrån är en personlig nummerskylt. På Transportstyrelsens hemsida kan du ansöka om det namn som ska stå på skylten. Du kan även skicka in en blankett för ansökan. Just nu kostar det 6200 kronor att få en personlig skylt, som sedan är giltig under tio års tid. För detta pris får du både en främre och en bakre skylt. Alla bokstäver i det svenska alfabetet får användas, alltså även Å, Ä och Ö. Men tänk på att du inte får välja något som kan väcka olägenhet för andra.

Nytt ljudsystem

Ett bra ljudsystem kan verkligen förändra känslan i en bil. Du kan välja att bara uppgradera delar av ljudsystemet och med tiden kommer du att ha ett helt nytt system. Om du tänker uppdatera systemet gradvis på det här sättet kan det vara bra att först bestämma hur det kommer att se ut i slutänden. På det viset vet du att när allt är klart så kommer det att fungera bra tillsammans.