Känns din bil gammal och omodern? Här ger vi tips på vad du kan göra för att få en helt ny, högteknologisk inredning i bilen som ger en härlig känsla när du är ute på vägarna.

Laptop

I dag är det många som behöver ha med sig datorn och kunna arbeta överallt, inte bara på jobbet eller hemma. Visst går det att utföra mycket på en smartphone, men skärmen är mindre och en del sysslor behöver helt enkelt utföras på en dator. Därför är det en fördel att man i dag kan ladda sin dator i bilen, genom att köpa en billaddare för en billig summa. Det finns laddare till mindre datorer som netbooks som behöver upp till 48W, och till mer krävande datorer upp till 90W. Om du behöver sitta i bilen och jobba så finns det numera också särskilda ställ till laptops, så att du kan sitta bekvämt och få mycket arbete gjort. Om du behöver koppla av efter arbetet så kan du även gå in på iGame, där du kan hitta underhållande casinospel.

Bilkamera

Har du någonsin råkat ut för inbrott i din bil, eller varit inblandad i en olycka där den andra bilisten tydligt har gjort fel? Vid sådana tillfällen är det bra att ha en bilkamera installerad. Du kan till exempel sätta in en bilkamera med rörelsesensor, som skapar film och stillbilder i HD-kvalitet och med vidvinkellins så att inga detaljer går förlorade. En sensor i bilkameran känner av förändringar i G-kraft, och sätter då igång kameran. På det viset sparar den batteri och du är säker på att alltid får inspelad film när det behövs. För säkerhets skull har bilkameran även ett extra batteri. Du får även med en USB-kabel så att du kan föra över bilder och filmer till datorn, eller ladda kameran.

Automatisk bilassistent

En automatisk bilassistent går att sätta fast under din instrumentbräda och sedan koppla till din smartphone. Den för sedan en logg över vilka resor du gör och kollar din ”check engine”-lampa. Om du råkar ut för en olycka, kontaktar den ambulans. Bilassistenten kontrollerar också hela tiden hur du kör, och om du kör på ett sätt som slösar på bensin så skickar den små ljudlarm så att du kan ändra din körstil och spara pengar och miljö. Vissa av dessa funktioner fungerar bara i amerikanska bilassistenter, men det finns också varianter som är på gång till Sverige. Ett exempel är Googles Android Auto, som kan komma till Sverige längre fram. På Dagens Nyheters hemsida kan du läsa om hur Tesla lagt till teknologiska anpassningar för hundar i sina bilmodeller.

Information på främre vindrutan

Många nya bilar har en inbyggd bildskärm på främre vindrutan, där man kan se viktig information, till exempel hur snabbt bilen kör. Det positiva med att ha informationen där är att du inte behöver ta ögonen från vägen, utan kan titta rakt framåt medan du kör och samtidigt läsa viktiga data. Om du har en äldre bil kan du ändå skaffa samma funktionalitet genom att köpa en system med en liten projektor som du sätter ovanpå instrumentbrädan i bilens framruta. Den projicerar informationen på rutan, så att du får samma information som i en modern bil. Du behöver bara koppla in den i cigarettändaruttaget för att den ska fungera.

Luftrenare

När man tillbringar mycket tid i sin bil kan dålig luftkvalitet på grund av luftföroreningar eller annat vara ett stort problem. Nu finns det luftrenare i form av en diskret liten cylinderformad anordning som du kan fästa på baksidan av framsätets huvudstöd. Anordningen är kraschtestad, så du behöver inte oroa dig för att den ska lossna vid en olycka. Luftrenaren fästs enkelt med kardborreband och använder ett filtreringssystem med nanokolfilter som tar bort de föroreningar som finns i luften runt om dig när du kör. Upp till nittiofem procent av gasformiga föroreningar och kväveoxid försvinner. Du behöver bara trycka på en knapp, så suger denna anordning in luften, som sedan släpps ut igen från sidorna på luftrenaren.