Att trimma sin bil innebär att man anpassar den efter sina egna behov. Det kan betyda att man ökar bilens prestanda, eller att man gör rent kosmetiska förändringar på bilens utsida. På Göteborgs-Postens hemsida kan du läsa mer om trimning av bilar.

Biltrimningens historia

Trimmat bilar har man gjort sedan lång tid tillbaka. Efter andra världskriget började det bli populärt att trimma bilar. På sextiotalet fokuserade många engelsmän på att modifiera The Mini, som var en så kallad ”ekonomibil” i liten storlek. Biltillverkaren BMC stod bakom The Mini, som hade en tvärställd motor och framhjulsdrift. Bilen var också billig, men det som främst drog folk till den var de stora möjligheterna till trimning.

Områden för modifikation på bilen

Ljudsystem

Genom att förändra bilens ljudsystem och bygga till nya moduler så kan du skapa en helt ny upplevelse medan du är på vägarna. Du kan lägga till nya subwoofers, högtalare av bättre kvalitet och nya ledningar som exempel.

Trimning av bilmotor

En bilmotor består av flera olika delar, både elektroniska och mekaniska. Det går att modifiera de elektroniska delarna genom att ändra dess mjukvara eller att använda hårdvara för att mata in felaktiga data. Det går också att lägga till eller ersätta mekaniska delar till motorn, som turboladdare. Men om du trimmar motorn på ett felaktigt sätt, så riskerar du att skada dess prestanda, och den kan bli mindre pålitlig. Det är viktigt att ta hänsyn till de parametrar som motorn är byggd för när man trimmar den, och inte överskrida dem. Annars finns det risk för att vitala delar av motorn går sönder vilket kan bli kostsamt att reparera.

Trimning av bilkroppen

Du kan också ändra bilens utsida, till exempel för att göra den snabbare och mer aerodynamisk. För detta ändamål kan du använda en så kallad ”body kit”, vilket är en serie komponenter eller modifierade delar som kan sättas på en vanlig bil. Kitet brukar bestå av stötfångare till fram- och baksidan, en kofångare framtill, delar till motorhuven och en takskopa som tar in luft. Tanken är att man ska använda alla delar av kitet tillsammans, men många brukar blanda delar från olika kit.

Orsaken till att man började använda body kits var för att stå ut från mängden, då många köpte samma bilmodeller.

Trimning av bilkroppen har också påverkats en hel del av motorsporten, där man funnit att vissa modifikationer har påverkat prestandan och till exempel gjort bilen snabbare. På 1940-talet brukade man använda metoder som att ”klippa” av taket, vilket gav en lägre profil på hela karossen och ökade bilens potentiella hastighet. För att i stället få bilen att framstå som mer massiv kan man använda en annan teknik där man lyfter av kroppen, klipper av golvet och sedan fäster golvet högre upp. När kroppen sedan förts tillbaka ner över ramen ligger den närmare golvet och bilen ser större ut.